zondag 21 maart 2010

TimeWARP3

Vorig jaar al kreeg ik van onze vakleerkracht gymnastiek de vraag of we bovenschools (met de drie scholen waar hij gymles geeft) het programma TimeWARP (http://www.siliconcoach.com/channels/education/software/timewarp) zouden kunnen aanschaffen.

TimeWARP 3 bezit unieke eigenschappen waarmee je tegelijkertijd videobeeld opneemt én afspeelt en is erg makkelijk te gebruiken. Terwijl er in detail wordt teruggekeken, bijvoorbeeld naar een sprong over de kast, gaat de opname door zodat ook het volgende kind zichzelf terug kan zien. Voorbeeldvideo’s zijn gemakkelijk terug te spelen voor een goed vergelijk of duidelijke instructie. Nieuwe voorbeelden toevoegen, instructies over het scherm tekenen, bloedsnel vastgelegde video’s terug vinden voor vergelijk, het is allemaal een paar klikjes ver weg.
Voordat de kogel door de kerk was, waren we een paar maanden verder.
Ik maakte een begroting en de vakleerkracht legde het voor aan de drie schooldirecteuren en vroeg hen regelmatig hoe het er mee stond. In december was de beslissing genomen. Alle drie de directeuren vonden het een goed plan.
Ik overlegde met mijn collega ICT-coördinator van de andere twee scholen en hij vond dat de gymnastieker en ik het wel konden regelen. We maakten een afspraak met VisualCoach –de Nederlandse leverancier / http://www.visualcoach.nl- en op de eerste schooldag na de kerstvakantie glibberde ik op mijn fiets door de vallende sneeuwvlokken naar Leiderdorp. De gymnastieker ging met de auto.
In Leiderdorp werden we allervriendelijkst ontvangen door Patrick. Zijn kinderen zaten/zitten op een Montessorischool in Leiderdorp, dus dat schiep direct een band. We kregen in ruim een uur een goede demonstratie van het programma.
De begroting werd aangepast, moest weer langs de directeuren en een verdeelsleutel voor de kosten werd afgesproken. Toen dit eenmaal allemaal in kannen en kruiken was, kon het bestellen van het programma en alle apparatuur en accessoires beginnen. Ik had al gekeken waar we het voordeligst konden shoppen, maar op zijn eerste stagedag ging mijn stagiair ermee aan de slag en het kon zelfs nog iets goedkoper.
We bestelden:
• een HP Notebook ProBook 4710s VQ495EA

• een Logitech MX Air Mouse


• een Expresscard 2x FireWire 1x USB

• een 4.2m FireWire kabel, 4 naar 6pin
• een 10m FireWire kabel, 4 naar 6pin
• een numeriek toetsenbord (geen zweethandjes op het notebook)

• een Velbon CX 686 statief
• een camcordertas
• een laptoprugzak
• de software (TimeWARP)
De videocamera kostte nog de meeste moeite, omdat FireWire (IEEE1394) uit de mode raakt. Allemaal USB wat de klok slaat! Daarbij geeft Sony voor haar uitvoering van FireWire, iLINK, alleen de garantie dat het communiceert met andere Sony iLINK-apparatuur. We namen toch de gok en bestelden een Sony Video Camera DCR-DVD51E.

Uiteindelijk hadden we een complete set voor zo’n € 1.600,00. Daar kwamen nog bij drie computermeubeltjes, die onze vakleerkracht zelf in verschillende kringloopwinkels scoorde en eigenhandig verbouwde, zodat videocamera en notebook een veilig plekje vonden. We willen natuurlijk niet dat er een basketbal op het notebook of op de camera landt……
Inmiddels had mijn stagiair op het notebook WINDOWS 7 geïnstalleerd. Na het intikken van het licentienummer van TimeWARP leek alles voorspoedig te gaan, maar zodra we de opname startten, stopte het programma ermee.
Een telefoontje naar Leiderdorp leerde dat het programma nog niet onder WINDOWS 7 draait (dat wisten we eigenlijk wel…). Dus het notebook werd dual booted uitgevoerd met naast WINDOWS 7 ook WINDOWS XP. Vervolgens onder XP nogmaals TimeWARP geïnstalleerd. Daarna doemde er weer een probleem op. Toen we de installatiecode intikten, gaf TimeWARP aan dat deze code al in gebruik was. Maar ook wanneer we onder WINDOWS 7 TimeWARP wilden activeren, kregen we dezelfde mededeling.
VisualCoach gebeld. Waarschijnlijk was de code niet goed teruggezet op de server van SilliconCoach, omdat het programma niet goed draaide onder WINDOWS 7. Er werd een mail naar Nieuw-Zeeland gestuurd om onze code vrij te geven. We komen natuurlijk wel in aanmerking voor TimeWARP 4.0. Dat zit er aan te komen en zal draaien onder WINDOWS 7. Hopelijk ondersteunt het ook USB-videocamera’s.
De volgende morgen lag er al een doorgestuurde mail vanuit Nieuw-Zeeland dat de installatiecode was vrijgegeven. Intikken en….. gaan.
Mijn stagiair verdiepte zich een dagje in het programma en we maakten een afspraak met de vakleerkracht om TimeWARP te gaan gebruiken in de gymzaal. Dinsdag is het zover.

Geen opmerkingen: